http://www.zachowajrownowage.pl/
MLEKO I PRZETWORY MLECZNE W DIECIE DZIECKA
Spożywanie mleka i przetworów mlecznych ze względu na ich skład odgrywa ważną rolę w zachowaniu pełnego zdrowia oraz utrzymaniu dobrej kondycji Twojego dziecka.
Bogactwo ukryte w mleku to…
Białko
Pełnowartościowe białko mleka odpowiada za prawidłową budowę i wzrost wszystkich tkanek organizmu. Białko mleka zawiera aminokwasy egzogenne, czyli takie, których organizm ludzki nie potrafi sam wytwarzać. Dzięki obecności białek, jak immunoglobuliny, lizozym i laktoferyna, mleko wzmacnia naturalną odporność organizmu. Natomiast kazeina, główne białko mleka, jest dla organizmu źródłem związanego z nią wapnia i fosforu.
Wapń i pozostałe składniki mineralne
Jest to pierwiastek niezbędny do budowy układu kostnego i zębów. Dzięki odpowiedniej podaży wapnia z dietą dziecięce kości stają się odporniejsze na wszelkie pęknięcia i złamania. W żadnej innej grupie produktów wapń nie występuje w tak dużej i dobrze przyswajalnej formie, jak w mleku i produktach mlecznych.
W mleku i jego przetworach znajduje się także fosfor, potas, magnez, mangan, cynk i żelazo. Wymienione składniki mineralne warunkują prawidłowy rozwój i funkcjonowanie organizmów dzieci.
Czy wiesz, że…
- Około 1 litr mleka (4 szklanki) pokrywa całkowicie dzienne zapotrzebowanie starszych dzieci i młodzieży na wapń. Jednak nie trzeba podawać dziecku jedynie mleka. Najlepiej jest wprowadzić do jadłospisu różne produkty mleczne, np. porcja mleka + porcja jogurtu lub maślanki lub kefiru + porcja sera twarogowego + porcja sera żółtego.
- 1 porcja produktów mlecznych to 1 szklanka mleka, jogurtu, kefiru czy maślanki, 100 gram sera białego, 2 plasterki sera żółtego, opakowanie twarożku homogenizowanego, granulowanego.
Witaminy
W mleku i przetworach mlecznych są witaminy z grupy B (głównie witamina B2) oraz rozpuszczalne w tłuszczach witaminy A, E i D, które odpowiadają za regulację wielu ważnych procesów w organizmie. Witamina D pobudza wchłanianie wapnia, a także zapobiega nadmiernemu wydalaniu tego pierwiastka z organizmu. Wpływa na odpowiednią gęstość, kształtowanie się kości i zębów oraz zapobiega krzywicy.
Cukier i tłuszcz mleczny
Mleko swój słodkawy smak zawdzięcza laktozie, która dodatkowo dostarcza organizmowi energii i ułatwia wchłanianie wapnia. Mleko zawiera również łatwostrawny tłuszcz. Najlepiej dla dziecka wybierać mleko o zawartości tłuszczu do 2%.
Pamiętaj!
Dieta Twojego dziecka powinna uwzględniać mleko (i przetwory mleczne), dla rozwijającego się organizmu mleko jest bowiem produktem niezbędnym ze względu na swoją wysoką wartość odżywczą!
Dobre rady
- Robiąc zakupy, jak najczęściej sięgaj po jogurty naturalne – można do nich dodać ulubione owoce, orzechy i ziarna, unikasz wtedy cukru, substancji słodzących i barwników.
- Pamiętaj też o sprawdzeniu daty ważności mleka lub wybranego produktu mlecznego, ponieważ produkty te szybko się psują.
- Mleko, jogurt i maślanka stanowią doskonałą bazę do własnoręcznie przyrządzanych koktajli owocowych.
- Mleko i produkty mleczne można również podawać w postaci kakao, budyniu, twarożków z dodatkiem owoców lub jako dodatek do różnych potraw, np. naleśników lub pierogów.
Instytut Żywności i Żywienia im. prof. dr med. Aleksandra Szczygła został powołany uchwałą Rady Ministrów z dnia 12 kwietnia 1963 r. jako główna placówka naukowo-badawcza w zakresie szeroko ujętej problematyki żywienia człowieka. Jego utworzenie nastąpiło przy aktywnym współudziale doradczym i finansowym Organizacji ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). Od tej pory jest wiodącą jednostką w obszarze jakości zdrowotnej żywności, żywienia oraz prewencji przewlekłych chorób niezakaźnych wiązanych z nieprawidłowym żywieniem.
Projekt jest współfinansowany przez Ministerstwo Zdrowia.
PARTNERZY
Instytut „Pomnik Centrum-Zdrowia Dziecka”
Jeden z największych specjalistycznych szpitali pediatrycznych w Polsce. Jest także instytutem naukowo-badawczym, pracującym na rzecz nowoczesnej pediatrii.
Polskie Towarzystwo Dietetyki
Powstało w 1986 r. w Krakowie z inicjatywy nauczycieli Wydziału Dietetyki Medycznego Studium Zawodowego im. prof. Aleksandra Szczygła.
Akademia Wychowania Fizycznego Józefa Piłsudskiego
Warszawska uczelnia z tradycjami sięgającymi lat dwudziestych ubiegłego wieku.